Виховний захід
Заочна Подорож в історію грошей
Мета: Познайомити учнів з історією появи грошей на Землі, пояснити роль грошей у повсякденному житті та їхню необхідність , сприяти підвищенню інтересу до інформаційних, історичних і літературних джерел, пов'язаним з обговорюваною темою
Хід проведення:
I. Повідомлення теми і мети виховного заходу
Звучить запис пісні групи ABBA «Money, Money».
Ведучий 1. Усім знайома ця мелодія, хоча пісня й звучить на англійській мові
Ведучий 2. Так, тут рефреном звучать слова: «гроші», «гроші».
Ведучий 1. Гроші... Їх проклинають і прославляють, їм радуються й без них плачуть, їх крадуть і втрачають, їх дарують і забирають, їх люблять і ненавидять...
Ведучий 2. Про їх пишуть вірші й складають пісні
Ведучий 1. Їх використовують у прислів'ях і приказках
Ведучий 2. Ними перевіряють надійність і порядність, достоїнство й чесність людини
Ведучий 1.Як вони з'явилися на землі? Коли зуміли знайти таку магічну силу над людиною?
Вихователь. Що ж таке гроші, звідки вони з'явилися в житті людини – на ці питання ми знайдемо відповіді під час нашої подорожі в історію грошей.
II. Основна частина
Зупинка «Історична»
Коли точно з'явилися гроші, нікому не звістно. Хто їх винайшов, сказати неможливо. Учені припускають; що відбулося це приблизно  сім тисяч років тому, у той час, коли виникла необхідність обміну надлишками потрібних продуктів харчування й вироблених предметів побуту.  Поки первісні люди робили мало продуктів харчування, одягу й інших самих необхідних предметів, їм не були потрібні гроші. Що зібрали в лісі, те й з'їли, що виткали з конопельного волокна, те й носили. Згодом життя ускладнилося. З'явилася можливість робити деякі надлишки виробів і обмінювати їх на інші необхідні речі. Отут-то й виникли проблеми. Як скажімо обміняти вівцю на глиняний горщик? Або курку на ніж? Або ще ситуація: треба обміняти яйця на звірині шкіри, взяли десять яєць - донесли вісім, інші розбилися, шкіру не дали.
 Але як обміняти глиняний горщик на курку? Або зерно на зброю? Ви думаєте, це просто? Давайте спробуємо.
Гра «Натуральний обмін»
Всі учні одержують картки із зображенням різних предметів
У картці зазначено, який предмет на що можна обміняти. Потім учні шукають людину, з яким можна зробити обмін товару.              
Вихователь. Довго мучилися наші предки, поки не зміркували: треба вибрати з товарів якийсь один і порівнювати з ним цінність інших. Такий товар грошима як такими ще не був, але роль їх до пори до часу виконував успішно. Наприклад, у багатьох народів роль грошей виконували свійські тварини. Худобу вважали по головах. Від кількості голів залежало багатство. Древні римляне вимовляли слово «голови» як «капітал». Звідси й відбулося поняття «капітал», що означало «головне майно».                    Відеоролик 1
Врешті-решт люди віддали перевагу цінним металам – золоту, сріблу, бронзі. Їх легко переплавити на злитки, поділити на частини, вони не псуються і не займають багато місця у сховищі. Перші металеві монети з`явилися на рубежі VІІІ – VІІ століть до нашої ери у Лідії – державі на березі Егейського моря. Їх карбували зі сплаву золота і срібла.           Відеоролик 2
Історія української гривні також дуже цікава. Велика радянська енциклопедія дає таке визначення слову «гривня»: «Гривня – грошово-вагова одиниця давньої Русі та інших слов`янських держав. Назва походить від прикраси із золота або срібла у вигляді обруча, яку носили на шиї (загривку) і використовували як примітивні гроші». Спочатку гривна була жіночою прикрасою, але згодом стала і нагородою за воїнську доблесть, а ще пізніше – платіжним засобом. У стародавніх літописах збереглися відомості, що за одну гривню можна було придбати великий човен.
Металеві гроші перебувають в обігу і по сьогодні. Але разом із ними використовують і паперові. Чому? Уявіть собі, що вам потрібно зробити цінну покупку у двісті гривень і у вашому гаманці лежить стільки ж металевих монет вартістю по одній гривні або чотириста – по п`ятдесят копійок. Чи легким буде цей гаманець? А скільки продавець витратить часу, щоб перерахувати гроші?
Саме тому люди знову були вимушені щось вигадати, щоб полегшити товарообіг. Наприкінці XIII сторіччя венеціанський купець Марко Поло, повернувшись із подорожі до Китаю, розповів, що у тій країні за товари платять «папірцями з печаткою». Звичайно, спочатку ніхто не повірив мандрівнику – хіба можна золото проміняти на якісь папірці! І лише в XVII столітті паперові гроші набули популярності у Європі. Першими європейськими паперовими грішми став англійський фунт стерлінгів.     Відеоролик 3
Досконалість не має меж. І на зміну паперовим грошам сьогодні приходять електронні розрахунки. Адже папір теж має свої вади: він легко рветься, стариться, та й тримати у гаманці лише одну тоненьку пластикову картку набагато зручніше, ніж велику пачку папірців.     Відеоролик 4
Отже, ми простежили історію грошей від їхньої появи до сьогоднішнього дня.
Зупинка «Літературна»
Тепер ви можете собі представити, що гроші - це не така вже і проста річ, хоча й цілком звичайна в нашім житті. Недарма про гроші й про те, як до них потрібно ставитися, було написано чимало наукових праць, літературних творів. У багатьох літературних творах герої міркують про гроші, демонструючи своє відношення до них. Зараз я пропоную провести невелике змагання – Літературну вікторину.
1. Герой якої казки наївно пішов цій раді: «На цьому полі викопай ямку, скажи три рази «Крекс, фекс, пекс», поклади в ямку золотий, засип землею, зверху посип сіллю, полій гарненько і йди спати. Ранком з ямки виросте невелике дерево, на ньому замість листя будуть висіти золоті монети». (Буратіно, герой казки Олексія Миколайовича Толстого «Золотий ключик»)
2. Хто автор цього вірша:
Муха по полю пішла,                                                                                      
Муха грошики знайшла.                                                                                      
Пішла муха на базар                                                                                                   
І купила самовар.
(«Муха-Цокотуха», Корній Чуковський.)
3. Між ким  відбулася така розмова: «Скарб - це гроші такі , які люди в землю сховали. Розбійники всякі.
- А навіщо?
- А навіщо ти кісточки в саду закопуєш і під грубку сунеш?
- Я? Про запас.
- От і вони про запас».
(Розмова між котом Матроскіним і Кулькою, героями книги Едуарда Успенського «Про дядька Федора».)
4. Які гроші були в царстві  Гвидона? (У царстві Гвидона були гроші золоті: «Всі шкарлупки золоті. ...Зі шкарлупок ллють монету, Та пускають у хід по світу».)
5. Хто часто повторював: «Піастри! Піастри!» (Папуга Флінт із «Острова скарбів» Льюіса Стивенсона.)
6. З якої казки :«Трохи відпочивши, він озирнувся і побачив вхід в іншу кімнату.  …  увійшов туди - і заплющив очі. Кімната вся виблискувала і блищала - так багато було в ній золота і коштовностей. Золоті динари і срібні дирхеми купами лежали прямо на землі, немов камені на морському березі.»
(Алі-Баба і сорок розбійників)
7. Назвіть ім’я героя казки: « Я прийшов до цього міста після довгої відсутності й радів, що побачу мого брата Хасана, і ось він помер. Я відразу впізнав тебе, бо ти дуже схожий на свого батька.
Потім магрибинец дав … два динара  і сказав:
- О, дитино, крім тебе, не залишилося в мене нікого. Віддай ці гроші матері і скажи їй, що твій дядько повернувся і завтра прийде до вас вечеряти. Нехай вона приготує хорошу вечерю». (Аладдін)
Зупинка «Спортивна»
Фізкультхвилинка
Вихователь. Поява грошей була не менш важливою для розвитку людства, чим винахід парової машини, залізниці або телефону. Ніякі машини не здатні виконати так багато роботи й зберегти стільки людських сил, як гроші. Але от такий парадокс: з одного боку, гроші -  великий винахід людства, без якого неможливий був прогрес, а з іншого боку - це зло, від якого тільки лиха й нещастя. Навіть із прислів'їв і приказок зрозуміло, що про гроші можна судити по-різному.
Зупинка Вікторина «Гроші в українській приказці»
А зараз я пропоную вам пограти: у кожного з вас на столі картка, на якій написана частина прислів'я. Знайдіть свою пару і складіть все прислів'я цілком. (Робота в групах)
Повинно вийти
• Грошей кури не клюють
• Без копійки рубля не буває
• Із грошима милий, без грошей осоружний
• Не похваляйся сріблом, похваляйся добром
• Без нестатку живе, хто гроші береже
• Довго спати, з боргом устати
• И слова не скажи, тільки гріш покажи
• Через золото сльози ллються
• Без грошей сон міцніше
• На гроші розуму не купиш
• Золото не говорить, так багато творить
• Гроші - склока, так без них погано
Зупинка «Чорна скринька»
Конкурс для гостей
Вихователь.  Сучасним людям подобається неординарність. Пропоную до вашої уваги «чорну скриньку». Сконцентрувавши увагу, слід відгадати, що знаходиться в «чорній скриньці».
1. Кажуть, що це те, від чого залежать функції попиту й пропозиції. Покупці хочуть бачити її меншою, а продавці - більшою. Що лежить у «чорній скриньці». (Цінник)
Зупинка «Найдивніші гроші планети» (розповідають учні)
Камені раю
У райському куточку Тихого океану, на острові Яп у Мікронезії, місцеві жителі в якості грошей використовують величезні кам’яні диски з отвором посередині. Їх діаметр коливається в межах 1,5-6 м. Цінність такої купюри визначається її розміром, а також тим, скільки людей постраждало під час перевезення каменю. Справа в тому, що на рідному острові таких каменів немає, тому місцевим доводиться пливти в каное на сусідній острів Палау, де кам'яних дисків поки що чимало, і доставляти «грошенята» додому.
Долари Діснея
Це улюблені купюри всіх дітей. Використовуються вони лише в тематичних парках Діснея, курортах та круїзних кораблях. Цінність долара Діснея, створеного ще в 1987 році, прирівнюють до вартості долара США.
Дивовижні гроші Сомалі
У Сомалі замість монет використовують ось такі геометричні фігури конуса (вода), кулі (земля), піраміди (вогонь), циліндра (дерево) і куба (метал). Славиться ця країна й іншими незвичайними монетами у формі авто, гітар та мотоциклів.
Космічні гроші
Ці круглі монети з надміцного пластику зображають планети Сонячної системи. Такі дивні гроші виготовили в Національному космічному центрі і Університеті Лестер спеціально для космічних туристів.
Монета, що розмовляє
 На монгольській монеті вартістю 500 тугриків, де зображений американський президент Джон Кеннеді, є маленька кнопка. Натиснувши на неї, можна почути історичну фразу президента: «Я пишаюся тим, що я берлінець!»
Найбільша монета в світі
До 2011 року найбільшою монетою в світі була канадська монета вартістю 1 мільйон канадських доларів. Важить вона 100 кг і на 99,9 % створена з чистого золота. Та в жовтні 2011 австралійці перевершили канадців. Гігантська австралійська монета, випущена монетним двором Парта, важить більше тони. Товщина золотої красуні — 12 см, діаметр сягає 80 см.
III. Підсумок
Вихователь. Наша подорож підійшла до кінця. Ми не тільки познайомилися з історією появи грошей на землі, але й переконалися в тім, що гроші не замінять доброго відношення друзів і рідних, оточуючих людей. Добре мати гроші, але ще краще їх витратити на доброї справи. Адже як сказав майже чотириста років тому Фрэнсис Бэкон: «Гроші - дуже поганий хазяїн, але дуже вірний і потрібний помічник!»


Комментарии

Популярные сообщения